Bakan Fidan, G20 Liderler Zirvesi’ne hazırlık niteliği taşıyan toplantıda küresel krizler, enerji ve tedarik zincirlerinin ele alındığını aktaran Fidan, Karadeniz, Basra Körfezi ve Kızıldeniz’deki sorunlara ilişkin Türkiye’nin tutumunu gündeme getirdiklerini belirtti.

“RUSYA VE UKRAYNA, BİR ANLAŞMAYA VARMAK ZORUNDALAR”

Savaşın yalnızca Avrupa’ya değil bütün dünyaya zarar verdiğini ifade eden Fidan, enerji ve ticaret alanındaki kayıpların giderek büyüdüğünü söyledi. Fidan, şu değerlendirmede bulundu:

Şimdi tabii bu maliyetlerin artık durdurulması lazım. Bu savaş başlayalı yaklaşık 5 yıl olmuş. Artık bu savaş taşınamaz. Dolayısıyla Rusya ve Ukrayna, bir anlaşmaya varmak zorundalar.

Barışın ardından Avrupa ile Rusya arasındaki ilişkilerin de yeniden ele alınması gerektiğini belirten Fidan, “Çünkü Ukrayna'nın yapacağı Rusya ile bir barış, sadece iki ülke arasında olmayacak. Avrupa ile Rusya'nın da bir manada barışmaya ihtiyacı var, belli ilişkileri tekrar başlatmaya ihtiyacı var.” dedi.