|
Tweet |
Kerkük vilayetinde 102 yıl sonra yönetimi devralan ilk Türkmen vali olan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Mehmet Seman Ağa, Türkiye'nin başkenti Ankara'da yürüttüğü yoğun diplomasi trafiğinin ardından Kırım Haber Ajansına (QHA) özel demeç verdi. Bayram tatilinden bu yana Ankara'da devlet kurumları ve siyasi parti liderleriyle bir araya geldiğini ifade eden Ağa, Kerkük'te sadece bir dönemlik valilik yapmayı değil; tüm etnik unsurları kucaklayan adil bir idari sistemi kalıcı hâle getirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
"HEDEFİMİZ BİR DÖNEMLİK VALİLİK DEĞİL, BUNU SİSTEM HÂLİNE GETİRMEK"
Kerkük Valisi Mehmet Seman Ağa, 102 yıldan sonra Kerkük'e gelen bir Türkmen vali olarak öncelikli olarak Bağdat'a ve bütün Araplara, Kürtlere ve Hristiyanlara bir mesaj vermek istediklerini kaydetti. Bu mesajı, maruz kaldıkları tüm asimilasyon politikalarına rağmen kentte devlet adamlığı kimliğine yaraşır şekilde adaletli bir yönetim sergileyerek vereceklerini belirten Vali Ağa, "Bizim hedefimiz bugün sadece bir dönemlik valilik almak değildir. Bunu bir sistem hâline dönüştürmek ve önümüzdeki süreçlerde Kerkük'te bütün milletlerin sırayla valisi olması gerektiğini Irak siyasi denkleminde tescil etmektir." dedi.
Eşitlik kavramı yerine "adalet" vurgusu yapan Ağa, ayrım yapmaksızın tüm Arap, Kürt ve Türkmen mahallelerine hizmeti adil bir şekilde götüreceklerini ifade etti.
AĞA: KERKÜK TÜM IRAK'I BESLİYOR AMA ALTYAPISI YOK
Kerkük’ün Orta Doğu’daki jeopolitik krizlerde ve Hürmüz Boğazı’nın kapanması gibi durumlarda kritik bir sorumluluk üstlendiğini hatırlatan Mehmet Seman Ağa, kentin Irak’ın tek petrol ihraç noktası olduğunu ve tüm ülkeyi beslediğini belirtti. Buna karşın şehrin geçmiş yönetimler tarafından tamamen ihmal edildiğini söyleyen Ağa, şu ifadeleri kullandı:
Şehir tamamen ihmal edilmiş. Kerkük'e sadece konut yapmakla memleket ayağa kalkmaz. Altyapı, enerji, eğitim ve sağlık hizmetleri eksik kalmıştır. Kerkük'te devasa bir petrol şirketi olmasına rağmen bir rafinerinin bulunmaması oldukça ayıp bir konudur.
TÜRKİYE'NİN SANAYİ TECRÜBESİ KERKÜK'E TAŞINIYOR: OSTİM, TİKA VE MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ DEVREDE
Kerkük'ün eksikliklerini tamamlamak adına Ankara'da çok yönlü iş birliği köprüleri kurduklarını açıklayan Mehmet Seman Ağa; Türkiye ziyareti kapsamında OSTİM, TİKA ve Türkiye Müteahhitler Birliği gibi kritik kuruluşlarla masaya oturduklarını belirtti. Türkiye'nin sanayi ve altyapı konusundaki büyük tecrübesini Kerkük'e aktarmak istediklerini söyleyen Ağa, "Gelen Türk şirketlerinin yapacağı tüm hizmetler sadece Türkmenlere has değil; Araplar, Kürtler ve Hristiyanlar dahil tüm Kerküklüler içindir." ifadelerini kullandı.
İKİ BÜYÜK PROJE: KALKINMA YOLU VE HİCAZ DEMİR YOLU
Kalkınma Yolu Projesi'nin Irak ve Türkiye için hayati öneme sahip olduğu değerlendirmesinde bulunan Ağa, bu projenin 2028 yılına kadar tamamlanması gerektiğini belirtti.
Kerkük Valiliği olarak projeye tam destek vereceklerini kaydeden Ağa, projenin Hicaz Demir Yolu ayağının stratejik değerine dikkat çekti.
Basra'daki Faw Limanı'ndan Türkiye'ye, oradan da dünyaya yıllık en az 2,5 milyon ton yük taşınacağını ifade eden Ağa, bu büyük entegrasyon için Basra-Bağdat-Kerkük-Musul hattında acilen yeni otobanların ve demir yollarının açılması gerektiğini vurguladı.
TÜRK DÜNYASI BELEDİYELER BİRLİĞİ İLE HANGİ ORTAK PROJELER VAR?
Türkiye'deki siyasi temasları kapsamında hem Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) hem de AK Parti Genel Merkezini ziyaret ettiğini açıklayan Mehmet Seman Ağa, liderlerden tam destek sözü aldığını belirtti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, partisine ait tüm belediyelere Kerkük'e yardım etmeleri yönünde talimat verdiğini aktaran Ağa; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kürşad Zorlu ile görüşmesinde de aynı güçlü desteği gördüklerini ve Kerkük'ün Türk Dünyası Belediyeler Birliğine katılması yönünde söz aldıklarını ifade etti.
Türk Dünyası Belediyeler Birliği çatısı altında yürütülecek çalışmaların Kerkük’teki tüm etnik ve siyasi kesimleri kapsayacağını vurgulayan Ağa, gelecekte gerçekleştirilecek toplantılara Kerkük Belediye Başkanı ile belediye meclisindeki Arap, Kürt ve Türkmen temsilcilerin de katılacağını söyledi.
"Türkmenler olarak toprağımıza, coğrafyamıza, anayasamıza bağlı bir toplumuz." diyen Ağa, "Türk Dünyası Belediyeler Birliğinin tecrübelerini Kerkük'e intikal ettireceğiz." şeklinde konuştu.