|
Tweet |
Reel sektörde finansman sıkıntısı derinleşirken, konkordato ve iflas verileri ekonomik baskının boyutunu gözler önüne serdi. Resmi veriler ve sektörel kayıtlara göre, 2026’nın ilk altı ayında 1.240 şirket konkordato başvurusunda bulunurken, en az 115 şirket iflas etti.
Verilere göre, yılın ilk beş ayında geçici mühlet alan şirket sayısı 802 olurken, yalnızca haziran ayında 438 yeni konkordato ilanı yayımlandı. Başvuruların önemli bölümü İstanbul, Ankara ve Bursa gibi sanayi üretiminin yoğun olduğu illerden geldi.
İflas ve tasfiye rakamlarında da dikkat çekici artış yaşandı. Haziran ayında mahkeme kararıyla tasfiye edilen şirket sayısı 2.131’den 3.382’ye yükseldi. Bu tablo, yalnızca konkordato başvurularının değil, şirket kapanışlarının da hız kazandığını ortaya koydu.
Ekonomistler, yüksek kredi faizleri, zayıflayan iç talep ve finansmana erişimde yaşanan güçlüklerin özellikle KOBİ’ler ve emek yoğun sektörler üzerinde ciddi baskı oluşturduğunu belirtiyor. Artan konkordato ve iflas başvurularının, reel sektörün nakit akışı ve ödeme kapasitesindeki bozulmanın önemli göstergeleri arasında yer aldığı ifade ediliyor.