|
Tweet |
CHP’nin 38. Olağan Kurultayı hakkında verilen mutlak butlan kararının ardından piyasalarda yaşanan hareketlilik ekonomi çevrelerinin gündemine oturdu. Borsa İstanbul’da sert düşüşler ve döviz piyasasında artan baskı sonrası ekonomist Iris Cibre’den dikkat çeken bir rezerv uyarısı geldi.
9 milyar dolar satıldı
Cibre, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, karar sonrası Merkez Bankası’nın piyasaya güçlü müdahalede bulunduğunu belirterek, “İlk 1 saatte 7 milyar dolar, sonrasında 2 milyar dolar daha” ifadelerini kullandı. Cibre, piyasalardaki baskının rezerv kanalı üzerinden takip edilmesi gerekeceğini belirtti. Cibre, “Yine başlayacağız TCMB net altın, lokal swap, NDF takip etmeye” diyerek, Merkez Bankası’nın döviz piyasasına yönelik olası müdahalelerinin farklı kanallardan izleneceğine dikkat çekti.
“Londra’da ne anlatacaklar yatırımcıya, merak ediyorum”
Cibre’nin bu değerlendirmesi, siyasi belirsizliklerin ekonomi üzerindeki maliyetine ilişkin tartışmaları yeniden büyüttü. Iris Cibre, kararın ardından oluşan piyasa baskısının ülke ekonomisine maliyetine de tepki gösterdi. “Yazık değil mi, gerçekten yazık” diyen Cibre, yaşanan gelişmenin rezervler ve finansal istikrar üzerinde yeni bir yük oluşturduğunu vurguladı.
Cibre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın yatırımcı temaslarına da dikkat çekti. “Bakan ve MB Başkanı Londra’da ne anlatacak yatırımcıya şu an merak ediyorum” diyen Cibre, siyasi belirsizlik ve piyasa müdahalelerinin yabancı yatırımcı nezdinde nasıl açıklanacağı sorusunu gündeme taşıdı.