|
Tweet |
Volodimir Zelenskiy’in CBC News kanalına verdiği röportajda Putin’in düşünce yapısının değiştirilmesi gerekeceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı, “Dünyanın en büyük topraklarına sahip ve bazı kilometreler mi lazım? İşte bu yüzden bazı ortakların ‘onun Ukrayna’nın sadece bu kısmına, şu kilometrelerine ihtiyacı var ve hepsi bu’ demesi çok tuhaf” diye konuştu.
Zelenskiy’e göre bu “çılgınca bir fikir” çünkü Putin’in kilometrelerce toprağa değil, Rusya’nın bir parçası olarak tüm Ukrayna’ya ihtiyacı var. Kremlin’in amacı, ayrı bir toprak parçasını ele geçirmekten çok daha geniştir; söz konusu olan ülkenin tamamen boyun eğdirilmesidir.
Cumhurbaşkanı ayrıca hem Rusya hem de Ukrayna için aynı anda avantajlı olacak bir çözüm fikrini de değerlendirdi.
Zelenskiy, “Aramızda kalsın, bu savaşta win-win (her iki tarafın da kazandığı) olamaz. Çok fazla insan kaybı nedeniyle bu savaş, daha ilk günden itibaren her iki taraf için de bir zafer olmaktan çıktı” açıklamasında bulundu.
Sözlerine göre şu anki tek gerçek zafer, her iki taraf için de eşit derecede kârlı bir formül aramak değil, insan hayatı uğruna savaşı derhal durdurmaktır.
Zelenskiy, Ukrayna ile ABD’nin sürekli bir diyalog halinde olduğunu ve müzakereleri sürdürdüğünü; Amerikan tarafının da bildirdiğine göre çeşitli destek önlemleri aldığını vurguladı.
Yaptırımlar konusunda ise başkan, ABD’nin Rusya’nın savaş yürütme kapasitesini tamamen yok etmek için daha güçlü ve kararlı adımlar atması gerektiğine dikkat çekti.
Zelenskiy, Amerikan tarafının fikirler ele alınırken müzakere detaylarının medyada paylaşılmamasını rica ettiğini aktardı. Şu anda cumhurbaşkanının eylül ayı sonunda New York’ta Donald Trump ile gerçekleştirmesi planlanan görüşmesinin hazırlıkları sürdürülüyor.